Cukinia z papryką w zalewie curry
Efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje.
Zalewą zalać przygotowane słoiki i szczelnie zakręcić.
Słoiki ułożyć w dużym garnku,wlać wodę by sięgała 3/4 wysokości słoików,pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody.
Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików po 500 ml.
2 żółte cukinie
2 zielone cukinie
1 czerwona papryka
Cukinie muszą być średniej wielkości,bez nasion w środku. Należy je dobrze umyć,pokroić w plastry bez obierania skórki.Paprykę pokroić w cienkie paski.
do słoika:
liść selera ( 1 na dno i 1 do góry)
plasterek cebuli ( 1 na dno i 1 do góry)
1 szczypta gorczycy
Do słoika wkładać na przemian żółtą i zieloną cukinię oraz paski papryki.
zalewa:
1 szkl. octu 10%
6 szkl. wody
2,5 szkl. cukru
2 łyżeczki soli kamiennej
2 ząbki czosnku
1 przyprawa curry (op 20g)
Podgrzać (nie gotować) do momentu aż cukier się rozpuści i wystudzić.Zalewą zalać przygotowane słoiki i szczelnie zakręcić.
Słoiki ułożyć w dużym garnku,wlać wodę by sięgała 3/4 wysokości słoików,pasteryzować 5 minut licząc od momentu zagotowania się wody.
Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików po 500 ml.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.