Pampuchy z truskawkami
Smak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie.
Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy
na kilka minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy
jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione
masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki.
Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy pozostawiając kilka minut do podrośnięcia. W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to wkładamy do garnka,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść. Pierogi podajemy polane musem truskawkowym lub roztopionym masłem.
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
3 łyżki cukru
2 jajka
3 łyżki stopionego masła
szczypta soli
Nadzienie:
2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek
2- 3 łyżki cukru
1 łyżka bułki tartej
Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy pozostawiając kilka minut do podrośnięcia. W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to wkładamy do garnka,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść. Pierogi podajemy polane musem truskawkowym lub roztopionym masłem.
Komentarze