Jesienne ciasto z gruszką i jabłkiem
W powietrzu coraz bardziej czuć zapach jesieni,która powoli się do nas zbliża więc u mnie dziś jesienne ciasto. Pyszne,wilgotne i pachnące cynamonem z dużą ilością grubo pokrojonych owoców .
5
jajek
2,5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 jabłka
3 gruszki
2,5 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
2 jabłka
3 gruszki
Mąkę przesiać i wymieszać z sodą,proszkiem i kakao. Jajka utrzeć z cukrem,wlać olej i wsypać mąkę z dodatkami,dokładnie wymieszać.
Jabłka i gruszki obrać i pokroić w grubą kostkę,wymieszać z ciastem. Ciasto przelać do formy ( 24/29 cm). Piec 50 minut w 180*C.
Po upieczeniu posypać pudrem cukrem.
Mniam! Gruszki toleruję tylko w ciastach;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :) Właśnie zajadamy się identycznym, tylko że bez kakao :)
OdpowiedzUsuń