Przecier pomidorowy
Smak i aromat dojrzewających w słońcu pomidorów zamknięty w słoiczku czyli domowy przecier pomidorowy.
Do przygotowania potrzebujemy sporą ilość pomidorów,najlepiej polnych,odrobinę chęci i czasu.
Do przygotowania potrzebujemy sporą ilość pomidorów,najlepiej polnych,odrobinę chęci i czasu.
około 4 kg pomidorów (różne odmiany)
2 płaskie łyżki soli morskiej gruboziarnistej
1 łyżkę cukru do smaku
Pomidory
umyć,wykroić twarde środki,pokroić na kawałki i włożyć do dużego
garnka z grubym dnem. Gotować do momentu rozpadnięcia się
pomidorów,przetrzeć przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Wlać z
powrotem do garnka,dodać sól,cukier ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty.
Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier możemy przechowywać do następnego roku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.