Sos z cukinii i pomidorów
Gęsty i aromatyczny sos z cukinii i pomidorów będzie idealnym dodatkiem do pizzy,dań makaronowych oraz mięsnych.
Pomidory użyłam moje z ogródka,wybrałam bardzo dojrzałe,umyłam,rozdrobniłam je na kawałki i włożyłam do dużego garnka z grubym dnem. Gotowałam do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetarłam przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Otrzymałam z 2,5 kg pomidorów 1,5 litra przecieru.
Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce,posoliłam i odstawiłam na 1 godzinę. Kiedy cukinia puściła sok nie odciskałam jej tylko przełożyłam do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną godzinę.
Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam je 10 minut.
2,5 kg cukinii
2,5 kg pomidorów
2 marchewki
1 mały seler
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
3 papryczki chili
1/2 szkl. octu jabłkowego
3/4 szkl. cukru
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
1/2 łyżeczki pieprzu Pomidory użyłam moje z ogródka,wybrałam bardzo dojrzałe,umyłam,rozdrobniłam je na kawałki i włożyłam do dużego garnka z grubym dnem. Gotowałam do momentu rozpadnięcia się pomidorów,przetarłam przez sito ,aby pozbyć się skórek i ziarenek. Otrzymałam z 2,5 kg pomidorów 1,5 litra przecieru.
Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce,posoliłam i odstawiłam na 1 godzinę. Kiedy cukinia puściła sok nie odciskałam jej tylko przełożyłam do garnka z grubym dnem,dodałam posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,posiekaną paprykę,papryczkę chili,startą marchewkę i seler na tarce o grubych oczkach i zalałam przygotowanym wcześniej przecierem pomidorowym. Gotowałam przez godzinę na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodałam ocet,cukier i pozostałe przyprawy i gotowałam kolejną godzinę.
Potem przełożyłam do słoiczków i pasteryzowałam je 10 minut.
Genialny przepis, każdemu smakuje kto tylko spróbuje, naprawdę polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) cieszę się,że smakuje :)
OdpowiedzUsuń