Sałatka z brokuła,sera feta i słonecznika



Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotnie dlatego powinniśmy spożywać je często. Chronią przed rakiem,wrzodami żołądka,anemią,korzystnie wpływają na wzrok,regulują poziom cukru we krwi. 
Brokuły można spożywać na surowo lub gotowane na parze. Jeżeli gotujemy je we wodzie należy robić to bardzo krótko by ich nie rozgotować,muszą być al dente inaczej tracą swe cudowne właściwości. 






1 średni brokuł (ok.500g)
200 g sera feta
100 g ziaren słonecznika

sos:
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 duży ząbek czosnku
sól 
świeżo mielony pieprz

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący.
Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano.
Ser feta pokroić w niedużą kostkę.

Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety.

Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem.







Komentarze

Popularne posty