Zupa-krem z dyni

Smaczna,aromatyczna i lekko rozgrzewająca kremowa zupa z dyni. Idealna na jesienny obiad,a co najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko.





 500 g dyni (po obraniu)
200 g ziemniaków (po obraniu)
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
300 ml bulionu warzywnego
sól
świeżo mielony pieprz

ponadto:
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
pestki dyni
groszek ptysiowy

Dynię i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,lekko przysmażyć. Dodać dynię i ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem bulionówki,na każdą porcję nałożyć kleks jogurtu naturalnego,posypać pestkami dyni i groszkiem ptysiowym.  
Smacznego!














Komentarze

Popularne posty