Paszteciki z pieczarkami
Kruche paszteciki to idealny dodatek do czerwonego barszczu,a ten jest doskonałym rozgrzewającym daniem właśnie na taką listopadową słotę jaką mamy za oknem.
Obowiązkowy zestaw również na Święta Bożego Narodzenia.
Z podanych składników zagnieść ciasto,owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno pokroić, wszystko podsmażyć na niewielkiej oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować,pociąć na paski o szerokości 10 cm, nałożyć farsz, zrolować i ciąć na 3 cm kawałki.
Paszteciki przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 st. przez 20 minut.
Podawać ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.
Obowiązkowy zestaw również na Święta Bożego Narodzenia.
ciasto kruche:
3 szkl. mąki pszennej
200 g masła
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
sól do smaku
farsz:
500 g pieczarek
2 cebule
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Pieczarki oczyścić ,zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno pokroić, wszystko podsmażyć na niewielkiej oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić.
Schłodzone ciasto rozwałkować,pociąć na paski o szerokości 10 cm, nałożyć farsz, zrolować i ciąć na 3 cm kawałki.
Paszteciki przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 st. przez 20 minut.
Podawać ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu.
Pyszne paszteciki. Też czasem robię podobne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam o tak :)
OdpowiedzUsuń