Śledzie po kaszubsku
Kto lubi śledzie temu polecam ten przepis. Co prawda więcej czasu trwa czekanie niż samo przygotowanie ale naprawdę warto spróbować. Mojej rodzince bardzo zasmakowały i proszą o kolejną porcję.
Przepis na śledzie pochodzi z bloga Smaczna Pyza
Składniki marynaty zagotować i wystudzić.
Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę.
Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać pokrojone w paseczki śliwki,smażyć razem przez chwilę po czym dodać gorczycę,koncentrat,liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia.
Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.
Przepis na śledzie pochodzi z bloga Smaczna Pyza
8 szt solonych płatów śledziowych
marynata:
300 ml wody
150 ml octu 10%
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
farsz:
3 cebule
3 łyżki oleju
6 suszonych śliwek
1/2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
połowa zalewy od marynowania śledzi
Składniki marynaty zagotować i wystudzić.
Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę.
Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać pokrojone w paseczki śliwki,smażyć razem przez chwilę po czym dodać gorczycę,koncentrat,liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia.
Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.
Witam, bardzo podoba mi się przepis a zwłaszcza zrobienie zalewy do płatów, to że całość jest marynowana a nie tylko kończy się na wymoczeniu płatów, dziękuję za przepis, to kolejny, który zamierzam wykorzystać. Pozdrawiam, M.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń