Śledzie po kaszubsku

Kto lubi śledzie temu polecam ten przepis. Co prawda więcej czasu trwa czekanie niż samo przygotowanie ale naprawdę warto spróbować. Mojej rodzince bardzo zasmakowały i proszą o kolejną porcję.
Przepis na śledzie pochodzi z bloga Smaczna Pyza




 8 szt solonych płatów śledziowych

marynata:
300 ml wody 
150 ml octu 10%
3 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego

farsz:
3 cebule
3 łyżki oleju
6 suszonych śliwek
1/2 łyżeczki gorczycy
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka majeranku
połowa zalewy od marynowania śledzi

 Składniki marynaty zagotować i wystudzić.
Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą i odstawić w zimne miejsce przynajmniej na dobę.

Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać pokrojone w paseczki śliwki,smażyć razem przez chwilę po czym dodać gorczycę,koncentrat,liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia.
Płaty śledziowe pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian kawałki śledzi i farsz cebulowy. Słoik zakręcić,wstawić do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.









Komentarze

  1. Witam, bardzo podoba mi się przepis a zwłaszcza zrobienie zalewy do płatów, to że całość jest marynowana a nie tylko kończy się na wymoczeniu płatów, dziękuję za przepis, to kolejny, który zamierzam wykorzystać. Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty