Tymbaliki z kurczaka

Któż z nas ich nie lubi? W moim domu obowiązkowo muszą znaleźć się na stole podczas Świąt czy innych uroczystości. Malutkie,podzielne porcje,doskonałe jako zimna przekąska. Najczęściej robię je z samych piersi kurczaka,czasem dodaję udka.




 porcja ugotowanego kurczaka z rosołu (piersi,udka)
marchewka z rosołu
groszek konserwowy
ugotowane jajko
1 litr rosołu
6 łyżeczek żelatyny

W małych kubeczkach,filiżankach lub miseczkach ułożyć plasterki marchewki,groszek,plasterki jajka. Mięso z kurczaka obrać ze skórek i kości,drobno pokroić i włożyć do kubeczków. Żelatynę rozpuścić w gorącym rosole i odstawić do wystygnięcia. Zimnym rosołem zalać przygotowane kubeczki, po czym wstawić je do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Kiedy będą gotowe delikatnie wyłożyć z kubeczków. Podawać z cząstkami cytryny lub octem.









Komentarze

Popularne posty