Schab gotowany - pięciominutowy
Na świątecznym stole oprócz słodkości musi być coś mięsnego więc proponuję schab gotowany. Trzeba oczywiście odpowiednio wcześniej go przygotować,schłodzić w lodówce i wtedy można się nim delektować.
1,5 kg schabu bez kości
2 litry wody
2 łyżki soli morskiej
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka nasion kolendry
Sposób przygotowania :
Mięso
myjemy,oczyszczamy i odkładamy do lodówki. Wszystkie składniki zalewy
umieszczamy w garnku. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnej zalewy wkładamy mięso i zagotowujemy, od momentu zagotowania
odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiamy tak na całą noc. Rano
ponownie gotujemy 5 minut i zostawiamy do kompletnego ostudzenia.
Schab wyciągamy z zalewy ,osączamy,zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Po
nocy w lodówce schab stanie się kruchy i
wilgotny.
Czy robione w ten sposób mięso nie będzie twarde
OdpowiedzUsuń