Szpinakowe rollsy z wędzonym łososiem

Organizując przyjęcie karnawałowe chciałam przygotować kilka smacznych i oryginalnych przekąsek. Rollsy z gotowych tortilli ,każdy je robi więc odpadają. Wymyśliłam, że usmażę szpinakowe naleśniki i zrobię zielone,zdrowe rollsy. Na stole super się prezentowały i smakowały wyśmienicie.





naleśniki szpinakowe:
 2 jajka
200 g mrożonego szpinaku
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. wody
1 szkl. mąki pszennej
sól do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego

ponadto:
liście sałaty masłowej
200 g wędzonego łososia
300 g serka kremowego chrzanowego

Szpinak rozmrozić,osączyć i rozdrobnić blenderem.
Jajka zmiksować z mlekiem,wodą,mąką,olejem i solą. Dodać papkę szpinakową i zmiksować na gładkie ciasto. Na rozgrzanej patelni smażyć kolejno naleśniki. 
Każdy naleśnik posmarować serkiem,ułożyć liście sałaty,na sałatę plastry wędzonego łososia. Ciasno zwinąć w rulon. Zwinięte w rulon naleśniki włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę po czym pokroić w 4 cm kawałki. Podawać jako przekąskę.


















Komentarze

Popularne posty