Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Kolejny domowej roboty paprykarz tym razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko.
Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem














 1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju  rzepakowego
1 listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili pieprzu cayenne
świeżo mielony pieprz
sól
2 łyżeczki octu balsamicznego


Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką wody,lekko osolić i ugotować do miękkości. 

Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje należy dolać trochę.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat,ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami.
Gorące warzywa wymieszać z ugotowaną kaszą i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa posypując posiekaną natką pietruszki.














Komentarze

Popularne posty