Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem
Kolejny domowej roboty paprykarz tym razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko.
Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem
Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką wody,lekko osolić i ugotować do miękkości.
Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje należy dolać trochę.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat,ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami.
Gorące warzywa wymieszać z ugotowaną kaszą i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa posypując posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
1 listek laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili pieprzu cayenne
świeżo mielony pieprz
sól
2 łyżeczki octu balsamicznego
Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką wody,lekko osolić i ugotować do miękkości.
Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje należy dolać trochę.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat,ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami.
Gorące warzywa wymieszać z ugotowaną kaszą i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa posypując posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.