Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Te pierogi to jedne z moich ulubionych. Najlepsze tylko ze świeżego szpinaku. Smaczne bezmięsne danie obiadowe,doskonałe o każdej porze roku.
Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
Szpinak pozbawić ogonków i posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę,lekko podsmażyć i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze szpinakiem.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką.
ciasto:
400 g mąki pszennej
1 szkl. gorącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy
sól
nadzienie:
250 g świeżego szpinaku
250 g półtłustego twarogu
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.
Szpinak pozbawić ogonków i posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę,lekko podsmażyć i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać ze szpinakiem.
Ciasto cienko rozwałkować i metalową obręczą wycinać koła. Na każde koło nałożyć porcję farszu,złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta.
Uformowane pierogi porcjami wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty licząc od momentu wypłynięcia.
Pierogi podawać na ciepło,polane roztopionym masłem z zezłoconą cebulką.
Apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń