Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami
I znów upiekłam to ciasto. Nie tak dawno robiłam je z
truskawkami,ale teraz kiedy dojrzały już porzeczki nie mogłam się powstrzymać.
Nic na to nie poradzę,że to ciasto tak mi smakuje. Jaki owoc bym nie dodała zawsze jest pyszne.
Ciasto:
2,5 szklanki
mąki pszennej
250 g zimnego
masła
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z
pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą,
każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień
wcześniej.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i
wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka:
5 białek
1
szklanka cukru
1
opakowanie cukru wanilinowego
2
opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2
szklanki oleju
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony,
zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się
rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć
ubitą pianę. Wyrównać,posypać porzeczkami i łopatką lekko wepchnąć je w pianę.
Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40
minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.