Kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami

I znów upiekłam to ciasto. Nie tak dawno robiłam je z truskawkami,ale teraz kiedy dojrzały już porzeczki nie mogłam się powstrzymać. Nic na to nie poradzę,że to ciasto tak mi smakuje. Jaki owoc bym nie dodała zawsze jest pyszne.









Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta , lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka:
 5 białek
 1 szklanka  cukru
 1 opakowanie cukru wanilinowego
 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
 1/2 szklanki oleju



Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać,posypać porzeczkami i łopatką lekko wepchnąć je w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić,oprószyć cukrem pudrem.







Komentarze

Popularne posty