Mazurek
to typowo wielkanocne kolorowe i bardzo słodkie ciasto. Ja zamiast
jednego dużego zrobiłam mnóstwo małych mazurków i to w dwóch wersjach.
Pomysł okazał się świetny i nie było problemu z krojeniem,no i super dekoracja wielkanocnego stołu. Mazurki zrobione kilka lat temu,przepis przeniesiony z poprzedniego bloga.
I wersja - okrągłe mini mazurki
ciasto:
350 g mąki tortowej
200 g masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
do dekoracji:
masa kajmakowa (użyłam 2 rodzaje)
płatki migdałowe
suszone morele
wiśnie kandyzowane
suszona żurawina
kolorowe posypki
Mąkę
połączyć z cukrami,posiekać z masłem,dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do
lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić wcześniej natłuszczone olejem
foremki do tartaletek (nieco grubiej niż na tartaletki). Piec 20 minut w
tem. 180 stopni C. Wystudzone tartaletki odwrócić do góry dnem,każdą
posmarować masą kajmakową i dowolnie ozdobić. Z podanej porcji wyszło 10 szt mazurków o średnicy 9
do dekoracji: masa kajmakowa 1 białko 200 g cukru pudru kolorowe barwniki spożywcze kolorowe posypki
płatki migdałowe
suszone morele
wiśnie kandyzowane
suszona żurawina
rodzynki
ziarno słonecznika
Mąkę
przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrami i proszkiem. Posiekać zimne
masło,połączyć z mąką,dodać żółtka,jajko i śmietanę. Zagnieść
ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na
godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremką w
kształcie jajka wycinać ciasteczka. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
Gdy ciasteczka przestygną,jajeczko,które będzie na spodzie posmarować
masą kajmakową i przykryć drugim jajeczkiem. Wierzch każdego mazurka
posmarować kolorowym lukrem i ozdobić bakaliami i posypką tworząc wzorek
lub kompozycję.
Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Gotowy lukier podzielić na kilka części i każdą wymieszać z innym barwnikiem. Z podanej porcji wyszło 44 jajeczka o wysokości 8 cm,co dało 22 mazurki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.