Rolada z indyka z morelami
Na święta czy też różne uroczystości rodzinne lubię upiec kawałek dobrego mięsa. Ta rolada została upieczona kilka lat temu na jedne ze Świąt Wielkanocnych.
Filet rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa,natrzeć go solą,pieprzem i ziołami.
Morele umyć w ciepłej wodzie,osuszyć i ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę i obwiązać mocno sznurkiem.
Umieścić roladę w rękawie do pieczenia,wierzch rolady posypać wiórkami masła,zamknąć klipsami szczelnie rękaw i ułożyć go na dużej blaszce.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć roladę z rękawa i usunąć sznurek.
Roladę podawać na ciepło lub zimno pokrojoną w grube plastry.
ok 1 kg filetu z piersi indyka
20 szt suszonych moreli
sól
świeżo mielony pieprz
suszone zioła prowansalskie
50g masła
Filet rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa,natrzeć go solą,pieprzem i ziołami.
Morele umyć w ciepłej wodzie,osuszyć i ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę i obwiązać mocno sznurkiem.
Umieścić roladę w rękawie do pieczenia,wierzch rolady posypać wiórkami masła,zamknąć klipsami szczelnie rękaw i ułożyć go na dużej blaszce.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć roladę z rękawa i usunąć sznurek.
Roladę podawać na ciepło lub zimno pokrojoną w grube plastry.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.