Kotlety mielone z mozzarellą i bazylią

Kotlety mielone to stary klasyk kuchni polskiej,każdy jadł i każdy je zna. Ja lubię kiedy w kuchni i na talerzu coś się dzieje więc eksperymentuję. Ten eksperyment okazał się trafiony i do tego bardzo smaczny. Kotlety z dodatkiem aromatycznej bazylii i sera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie.
Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią z ogórka.








  
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 bułka
1 jajko
sól
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
100 g sera mozzarella wiórki
1 cebula
1 łyżka masła
pęczek świeżej bazylii 
100 g sera żółtego pokrojonego w kawałki
 bułka tarta do obtoczenia

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle na złoty kolor.
Do mięsa dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę,przyprawy,wiórki mozzarelli,cebulę,bazylię i wbić jajko. Wyrabiać rękoma do połączenia się składników. 
Z mięsa formować kulki,w każdej umieścić kawałek żółtego sera,obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć.
Kotlety smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką.









Komentarze

Popularne posty