Makowiec na kruchym spodzie

 


kruche ciasto:
350 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

masa makowa: 
2,5 szklanki suchego maku
100 g masła
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
aromat migdałowy
bakalie (orzechy,rodzynki,figi)

Zimne masło posiekać z mąką, pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo zmielony mak i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy makowej, dodać również bakalie,mączkę i aromat,delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki,większą część rozwałkować, przełożyć na blaszkę i dokładnie wylepić dno. Na przygotowany spód przełożyć masę makową i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej.

 Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu makowiec pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie polukrować i dowolnie ozdobić.



Komentarze

Popularne posty