Makowiec na kruchym spodzie
kruche ciasto:
350 g mąki tortowej100 g cukru pudru200 g masła3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
masa makowa:
2,5 szklanki suchego maku100 g masła5 jajek1 szklanka cukru2 łyżki mączki ziemniaczanejaromat migdałowybakalie (orzechy,rodzynki,figi)
W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo zmielony mak i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy makowej, dodać również bakalie,mączkę i aromat,delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki,większą część rozwałkować, przełożyć na blaszkę i dokładnie wylepić dno. Na przygotowany spód przełożyć masę makową i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.