Tort dacquoise
Przepyszny tort daktylowy
blaty bezowe :
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka soku
z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Dużą blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa
okręgi o średnicy 23 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na
sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
Dodać sok z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle,
delikatnie wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze
okręgi, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5
minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut.
Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale
przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik,
uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub
całą noc.
krem:
250 g serka
mascarpone
300 ml śmietany
kremówki 30%
150 g masy
kajamkowej
pół szklanki posiekanych
orzechów włoskich
10 posiekanych daktyli
Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z kajamkiem na gładką masę.
Śmietanę kremówkę i
cukier puder ubić na sztywno. Wmieszać
do masy z mascarpone, delikatnie mieszając łopatką.
Dodać bakalie i ponownie wymieszać.
ponadto:
cukier puder do
oprószenia
kakao do oprószenia
daktyle do
dekoracji
Na talerzu ułożyć
jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i
przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną
naturalnego kakao, udekorować daktylami .
Przepis pochodzi ze strony https://margarytka.blogspot.com/2011/02/tort-decquoise-z-orzechami-i-daktylami.html
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.