Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni
Nie
ma chyba nic lepszego od domowego pieczywa i ten wydobywający się
zapach z piekarnika. Ja uwielbiam takie zapachy i domowe wypieki.
Do szczęścia wystarczy mi tylko odrobina masła,kawałek ciepłej kromki i kubek kakao.
Pycha!
Do
miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki.
Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
500 ml ciepłej wody
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 czubate łyżki płatków owsianych
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
3 łyżki oleju z pestek winogron
3 czubate łyżki pestek dyni
1 łyżka mleka do posmarowania
1 łyżka mleka do posmarowania
Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.