Kisiel jeżynowy z lodami
Kolejna moja propozycja na domowy kisiel z sezonowych owoców. Tym razem kisiel jest z jeżyn,a podałam go z lodami.
Jeżyny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć jak najwięcej soku,pestki wyrzucić. Soku powinno wyjść ok. 2 szklanki. Do soku dolać 3/4 szklanki wody,dodać miód i doprowadzić do wrzenia. W 1/4 szklanki wody rozmieszać mączkę,wlać do gotującego się soku i energicznie mieszać do zgęstnienia. Kisiel przelać do pucharków i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzony kisiel położyć po gałce ulubionych lodów,udekorować jeżynami.
ok 500 g jeżyn
2 łyżki miodu
1 szkl. wody
2 łyżki mączki ziemniaczanej
Jeżyny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć jak najwięcej soku,pestki wyrzucić. Soku powinno wyjść ok. 2 szklanki. Do soku dolać 3/4 szklanki wody,dodać miód i doprowadzić do wrzenia. W 1/4 szklanki wody rozmieszać mączkę,wlać do gotującego się soku i energicznie mieszać do zgęstnienia. Kisiel przelać do pucharków i odstawić do wystygnięcia. Na przestudzony kisiel położyć po gałce ulubionych lodów,udekorować jeżynami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.