Budyń jeżynowy
Sezon jeżynowy jeszcze trwa a soczyste jeżynki dojrzewają w słońcu.
Dziś proponuję domowy budyń z tych bardzo wartościowych i smacznych owoców.
Mus z jeżyn otrzymamy poprzez zagotowanie jeżyn z dodatkiem cukru i przetarcie ich przez sito by pozbyć się pestek.
Odlać 1/2 szklanki mleka,resztę wymieszać z musem jeżynowym,dodać cukier waniliowy i zagotować. Mus jest już słodki więc trzeba spróbować czy taka słodkość nam odpowiada ewentualnie dosłodzić .
W odlanym mleku wymieszać obie mąki,wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować do całkowitego zgęstnienia budyniu. Budyń rozlać w pucharki,można udekorować jeżynami. Smacznego!
Dziś proponuję domowy budyń z tych bardzo wartościowych i smacznych owoców.
2 szkl. mleka
1 szkl. musu z jeżyn
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki mączki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Mus z jeżyn otrzymamy poprzez zagotowanie jeżyn z dodatkiem cukru i przetarcie ich przez sito by pozbyć się pestek.
Odlać 1/2 szklanki mleka,resztę wymieszać z musem jeżynowym,dodać cukier waniliowy i zagotować. Mus jest już słodki więc trzeba spróbować czy taka słodkość nam odpowiada ewentualnie dosłodzić .
W odlanym mleku wymieszać obie mąki,wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować do całkowitego zgęstnienia budyniu. Budyń rozlać w pucharki,można udekorować jeżynami. Smacznego!
Nie ma to jak pyszny domowy budyń :)
OdpowiedzUsuń