Domowy cukier waniliowy

Ogólnie dostępny cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego, który w swoim składzie posiada wanilinę albo etylowanilinę. Wanilinę do celów spożywczych i kosmetycznych pozyskuje się w sposób syntetyczny, m.in. z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych.
 Sztucznie wytworzona wanilina znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. U osób wrażliwych może wywoływać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Lepiej jej zatem unikać.

 W naturalnym cukrze waniliowym znajdziemy minimum 27 proc. wanilii. Rzadko można go kupić w „zwykłych” sklepach, częściej w sklepach ze zdrową żywnością. Jest oczywiście znacznie droższy od popularnego cukru wanilinowego.

Domowym sposobem samemu z łatwością można zrobić cukier waniliowy,musimy tylko zaopatrzyć się w laski wanilii. Cukru używamy białego lub trzcinowego.






 Do słoika wsypujemy cukier,laski wanilii przecinamy wzdłuż,nożem wydłubujemy nasionka,dodajemy je do cukru i do środka wkładamy przecięte laski wanilii. Słoik zamykamy,wstrząsamy i odstawiamy minimum na tydzień. Po tym czasie mamy już gotowy pachnący i aromatyczny cukier do naszych wypieków. 

Proporcji dokładnych nie podaję . W fazie początkowej na słoik 500ml dałam 2 laski wanilii a z czasem dokładam nowe laski,których ziarenka zużyłam do innych celów.





Wanilia to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także roślina lecznicza. Waniliową nalewkę można stosować przy wyczerpaniu organizmu, chorobach reumatycznych i rozstroju nerwowym, pomocniczo także przy stanach depresyjnych. Roślina ta ma działanie pobudzające, jednak nie przejawia właściwości narkotycznych i nie uzależnia. Wanilia wzmacnia mięsień sercowy, działa przeciwgorączkowo i poprawia ogólną kondycję psychiczną.

Komentarze

Popularne posty