Kolorowa babka

Bardzo efektowna i smaczna babka







2 szkl. mąki pszennej
5 jajek
250 g masła
125 ml oleju rzepakowego
1 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel pomarańczowy
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
2 łyżki puree z dyni

Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do trzech pozostałych kisiel w rożnych smakach. Do części w której jest kisiel pomarańczowy dodać puree z dyni.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Po kolei wylewać poszczególne masy. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 1 godzinę. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.









Komentarze

Popularne posty