Jabłecznik z śmietankową pianką
Bardzo lubię taką wersję jabłecznika. Jest on lekki i delikatny, z widoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie mieszając połączyć z jabłkami. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi.
biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wkładka jabłkowa:
5 jabłek (ok. 800 g)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 galaretki cytrynowe
2 szkl. wody
pianka śmietankowa:
500 ml śmietanki tortowej 36%
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
poncz:
sok z 1/2 limonki
50 ml wody
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie mieszając połączyć z jabłkami. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi.
wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i tak smakuje:)
UsuńPyszny i leciutki jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki jest:)
UsuńWygląda bardzo efektownie!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie)))
OdpowiedzUsuńPyszny jabłecznik
OdpowiedzUsuń