Makowiec na kruchym spodzie

Chociaż do Świąt pozostało jeszcze trochę czasu to już powoli myślimy o potrawach i wypiekach na świąteczny stół. Czy zrobić takie tradycyjne i wypróbowane czy spróbować czegoś nowego? Makowiec to chyba tradycja w każdym domu i każdy ma swój ulubiony. Ja bardzo lubię taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową.





kruche ciasto:
350 g mąki tortowej
100 g cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

masa makowa:
2,5 szkl. maku
100 g masła
5 jajek
1,5 szkl. cukru
2 łyżki mączki ziemniaczanej
aromat migdałowy
bakalie(orzechy,rodzynki,figi)


Zimne masło posiekać z mąką,pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo zmielony mak i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy makowej,dodać również bakalie i aromat,delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki,większą część rozwałkować,przełożyć na blaszkę i dokładnie wylepić dno. Na przygotowany spód przełożyć masę makową i wyrównać. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać gwiazdki za pomocą foremki. Gwiazdki ułożyć na masie makowej. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę. Po upieczeniu makowiec pozostawić do wystygnięcia po czym delikatnie polukrować.









Komentarze

Popularne posty