Marynowana dynia

Marynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika.
Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie.








 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni

marynata:
1  litr wody
1 kg cukru
500 ml octu 10%
7-8 szt goździków
kawałek kory cynamonu

Składniki marynaty zagotować. 
Słoiki i nakrętki starannie umyć i wyparzyć.
Do gotującej się marynaty wrzucać partiami pokrojoną dynię,gotować 2-3 minuty od momentu wrzenia. Ugotowaną dynię przełożyć do słoików. Kiedy już obgotujemy wszystką dynię,marynatę należy lekko przestudzić i chłodną walać do słoików z dynią. Korę cynamonu należy usunąć z marynaty a goździki powkładać po jednej sztuce do słoików 
(chyba,że ktoś nie lubi mocnego aromatu wtedy nie musi ich dawać do słoików). Słoiki zakręcić i pasteryzować 2-3 minuty.

Ja podałam czas gotowania dyni i słoików 2-3 minuty,ale to zależy od wielkości pokrojonych kawałków dyni i odmiany więc należy samemu kontrolować czas.









Komentarze

Popularne posty