Sernik czekoladowy z pomarańczowo-dyniową galaretką

Listopad rozpoczynam od bardzo smacznego,gotowanego sernika z galaretką z dyni.











 spód sernika:
200 g herbatników kakaowych

 masa serowa:
500 g mielonego twarogu
100 g masła 
2 jajka
3/4 szkl. mleka 
1 budyń czekoladowy na 3/4 l
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao

galaretka:
2 galaretki pomarańczowe
2 szkl. wody

Okrągłą tortownicę (śred. 24 cm) wyłożyć folią aluminiową i na dno ułożyć warstwę herbatników.
 W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści,dodać twaróg,wymieszać dokładnie i zagotować. W miseczce  zmieszać  mleko z jajkami,budyniem i kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia. 
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy,ściągnąć folię i wyłożyć na talerz.








Komentarze

Popularne posty