Puree z dyni

Puree (mus) z dyni będzie bazą do tworzenia dyniowych potraw i wypieków. Aby przygotować puree  możemy dynię ugotować na parze lub upiec w piekarniku.

Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin ma dynia w intensywnym kolorze pomarańczy. Dynia jest bogata w witaminę A, witaminy z gr. B (B1 i B2), C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika.

Dynia polecana jest w leczeniu zaparć. Reguluje pracę jelit i pobudza procesy trawienne, a ponadto oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii. Zalecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy ze strony układu trawiennego, gdyż jest lekkostrawna i bogata w błonnik.
Dynia ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Zaleca się jej podawanie przy trudnościach w oddawaniu moczu, problemach z pęcherzem moczowym i nerkami, gdyż działa moczopędnie. Ponadto dynię poleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą, ponieważ skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.



Ja puree zrobiłam metodą piekarnikową. Dwie średnie  dynie porządnie umyłam,wytarłam i pokroiłam na cząstki. Miąższ i nasiona należy usunąć. Kawałki dyni ułożyłam na dużej blaszce piekarnikowej,wstawiłam do pieca i piekłam 40 minut w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia wytworzyło się dużo wody więc lekko przestudzoną dynię osączyłam na sicie by puree nie było za rzadkie. Delikatnie łyżką oddzieliłam miąższ od skórek. Skórki wyrzuciłam,miąższ zmiksowałam na papkę. Gotowe puree przełożyłam do słoików i włożyłam do lodówki,będą zużyte w ciągu najbliższych dni na dyniowe przysmaki.
Można również takie puree zapasteryzować w słoiczkach,będziemy mieli dostęp do dyni także zimą.








Komentarze

Popularne posty