Orzechowa babka z nutą wanilii i kardamonu

Babka o smaku orzechów laskowych z nutą wanilii i kardamonu.







1 i 1/2 szkl. mąki tortowej

1 szkl. cukru

100 g tartych orzechów laskowych Back Mit

10 g cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis

4 jajka

1 i 1/4 szkl. oleju rzepakowego Rapso

1 łyżeczka proszku do pieczenia

czarno-biała polewa Gellwe



Jajka i cukier ucieramy  mikserem na puch. Dodajemy cukier z wanilią oraz stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem,orzechy oraz olej. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temp. 190 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy babkę polewą Gellwe.
















Komentarze

Popularne posty