Kisiel z czarnej porzeczki
Kiedy macie ochotę na szybki deser a nie macie pomysłu proponuję zrobić domowy kisiel. Wystarczy sięgnąć do spiżarni,otworzyć słoiczek z owocami,ugotować z dodatkiem mączki ziemniaczanej,dodać ulubione dodatki i deser gotowy. Będzie nie tylko smacznie ale i zdrowo.
Zawartość słoika przelać do garnka (łyżkę owoców odłożyć do dekoracji),dodać 1/2 szklanki wody i zagotować. Mączkę rozpuścić w pozostałej wodzie i wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia. Gorący kisiel przelać do pucharków. Można spożywać na gorąco lub nieco przestygnięty udekorowany kleksem bitej śmietany lub jogurtu i owocami.
na trzy porcje:
1 słoik (500 ml)czarnej porzeczki w syropie
1 szkl wody
2 łyżki mączki ziemniaczanej
Zawartość słoika przelać do garnka (łyżkę owoców odłożyć do dekoracji),dodać 1/2 szklanki wody i zagotować. Mączkę rozpuścić w pozostałej wodzie i wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia. Gorący kisiel przelać do pucharków. Można spożywać na gorąco lub nieco przestygnięty udekorowany kleksem bitej śmietany lub jogurtu i owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.