Drożdżówki z malinami

Maliny na krzaczkach dojrzewają więc pora na malinowe wypieki. Bardzo lubię piec drożdżówki z różnymi owocami tak też teraz przyszła kolej na słodkie malinki.









Ciasto:
330 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
25g drożdży
1/2 szkl. mleka
1 jajko
60g masła
szczypta soli

W ciepłym mleku rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść ciasto uformować kulę, przykryć  ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia. Każdą drożdżówkę posmarować rozmąconym jajkiem.
Na każdym placuszku ułożyć porcję malin.

Kruszonka:
125g mąki pszennej
60g drobnego cukru
60g zimnego masła
 
 
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek. Piec ok. 25 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu polukrować drożdżówki.

 


Komentarze

Popularne posty