Krem z cukinii

Krem z cukinii to moja propozycja na letni obiad. Doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym i świeżą bazylią.




1 średnia cukinia
2 nieduże ziemniaki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2 l bulionu drobiowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz cytrynowy
świeża bazylia
groszek ptysiowy

Cukinię myjemy,nie obieramy,usuwamy ze środka watowaty miąższ i nasiona,kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i także kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy posiekaną cebulę i przesmażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek,cukinię i ziemniaki. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu aż cukinia lekko się rozgotuje. Zdejmujemy z ognia,miksujemy używając blendera na gładki krem. Przyprawiamy  do smaku solą i pieprzem cytrynowym. 
Przelewamy do bulionówek,posypujemy groszkiem ptysiowym i  posiekaną świeżą bazylią.








Komentarze

Popularne posty