Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami


Karpatkę piekę od wielu lat i zawsze robiłam  z masą budyniową. Ta jest z bitą śmietaną i jest przepyszna,do tego jeszcze słodziutkie borówki.
 Przepis pochodzi z kuchni Lidla, poleca ją mistrz cukierników.





ciasto parzone:
150 ml mleka 3,2 %
100 g masła
130 g mąki tortowej
szczypta soli
4 jajka

masa śmietanowa:
600 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
1 plaska łyżeczka żelatyny
200 g borówek


Mleko,masło i szczyptę soli gotujemy w garnku. Do gotującego mleka dodajemy mąkę,zmniejszamy ogień i energicznie mieszamy aż ciasto będzie tworzyło jednolitą masę. Wystudzone ciasto ucieramy mikserem dodając po jednym jajku.
 Ciasto dzielimy na dwie części.
Rozkładamy do dwóch tortownic o średnicy 32 cm wcześniej wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. 
Pieczemy ok 20 minut w temp. 200-210 stopni.

Żelatynę namaczamy w wodzie,śmietankę ubijamy razem z cukrami. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,mieszamy ze śmietaną.
Na jednym blacie ciasta rozprowadzamy ubitą śmietanę,posypujemy borówkami,przykrywamy drugim blatem ciasta. Schładzamy w lodówce,przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,dekorujemy borówkami i listkami mięty.




Komentarze

Popularne posty