Cukinia faszerowana kurczakiem i serem

Cukinię można nadziewać przeróżnymi dodatkami oraz mięsem. Ja często robię farsz z mięsa mielonego,ale tym razem zrobiłam z kawałkami kurczaka i bardzo nam smakowało.








3 średniej wielkości cukinie
1 czerwona papryka
1 duży ząbek czosnku
 1 filet z piersi kurczaka
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól morska do smaku
 świeżo mielony pieprz do smaku
 1/2 łyżeczki curry
 chili w młynku do smaku
200 g żółtego sera


Cukinię umyć,nie obierać ze skórki,przekroić wzdłuż na połowę,wydrążyć miąższ. Posypać solą  wydrążone łódeczki i odstawić na kilka minut.
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki,obsmażyć delikatnie na oleju,dodać posiekany czosnek i oprószyć curry. Do mięsa wrzucić pokrojoną paprykę i wydrążony miąższ z cukinii,przyprawić do smaku solą,pieprzem i chili,dusić pod przykryciem do miękkości warzyw.
Cukinie ułożyć na blaszce wyścielonej folią aluminiową,napełnić  przestudzonym  farszem,grubo posypać startym serem i włożyć do piekarnika . Zapiekać 20 minut w temp. 200 stopni. 







Komentarze

Popularne posty