Rogaliki z czerwonymi porzeczkami


Dziś zapraszam na drożdżowe rogaliki z czerwonymi porzeczkami.












na ciasto:
450 g mąki
40g drożdży
2 jajka
200g jogurtu naturalnego
1/2 szkl. cukru
120g stopionego masła
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

 na nadzienie:
2 szklanki czerwonych porzeczek
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki cukru


Porzeczki mieszamy z cukrem i bułką tartą. 
Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru i mieszamy z lekko podgrzanym jogurtem. 
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy resztę cukru,cukier waniliowy,sól,wbijamy jajka i delikatnie mieszamy. 
Wlewamy drożdże z jogurtem,stopione masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm,wycinamy prostokąty. Z jednego krótszego boku  nacinamy paski ( około 1/3 prostokąta). Owoce nakładamy  na nie naciętą stronę, zawijamy i formujemy na kształt litery C. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zostawiamy na 10 minut,wierzch rogalika smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
Lekko przestudzone lukrujemy.









Komentarze

Popularne posty