Rogaliki z czerwonymi porzeczkami
Dziś zapraszam na drożdżowe rogaliki z czerwonymi porzeczkami.
na ciasto:
450 g mąki
40g drożdży
2 jajka
200g jogurtu naturalnego
1/2 szkl. cukru
120g stopionego masła
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
na nadzienie:
2 szklanki czerwonych porzeczek
1 łyżka bułki tartej
3 łyżki cukru
Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru i mieszamy z lekko podgrzanym jogurtem.
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy resztę cukru,cukier waniliowy,sól,wbijamy jajka i delikatnie mieszamy.
Wlewamy drożdże z jogurtem,stopione masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm,wycinamy prostokąty. Z jednego krótszego boku nacinamy paski ( około 1/3 prostokąta). Owoce nakładamy na nie naciętą stronę, zawijamy i formujemy na kształt litery C. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,zostawiamy na 10 minut,wierzch rogalika smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
Lekko przestudzone lukrujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.