Sernik z malinami

 Sernik z malinami na kruchym ciasteczkowym spodzie.









Spód sernika:
300 g herbatników maślanych
90 g masła
40 g czekolady deserowej

 Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. 
Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masę ciasteczkową przełożyć do formy i wyrównać łyżką,wyklejając dno oraz boki. 
Wstawić do lodówki na 20 minut.

 Masa twarogowa:
1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
4 jajka
1 szkl.  drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (użyłam cukier domowej roboty)
 2 budynie waniliowe po 40 g

Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrami na gładką masę,dodać budynie w proszku i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Powtykać świeże maliny  w masę twarogową,wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach. 
Po wystudzeniu polukrować sernik. 











Komentarze

Popularne posty