Migdałowe ciasto z gruszkami
Sezon na gruszki właśnie się rozpoczął więc jest i ciasto,przepyszne,wilgotne i bardzo migdałowe z naszymi polskimi gruszkami.
Jajka ucieramy z cukrami na biało,dodajemy
mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą,szczyptę soli,tarte migdały,jogurt i olej.
Miksujemy na gładkie ciasto. Tortownicę o śred. 26 cm wykładamy papierem do
pieczenia,wylewamy ciasto. Na cieście układamy obrane i pokrojone na ćwiartki
gruszki. Na wierzchu ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.
3 jajka
120 g cukru
1 łyżeczka cukru
migdałowego
170 g mąki
tortowej
70 g tartych
migdałów ( użyłam Back Mit)
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżki oleju
3 łyżki jogurtu
naturalnego
2 duże gruszki
3 łyżki płatków
migdałowych (użyłam Kresto)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.