Migdałowe ciasto ze śliwkami
Kruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto.
Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne.
Masło posiekać z mąką,zmielonymi migdałami i cukrem. Dodać sól,proszek i żółtka,zagnieść ciasto,podzielić je na dwie części. Każdą część osobno zapakować do woreczka i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temp. 180*C
Na podpieczony spód ułożyć połówki śliwek i przygotować bezę.
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki i na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne.
ciasto:
2 szkl. mąki tortowej
100 g zmielonych migdałów
250 g masła
60 g cukru
4 żółtka
1 łyżka cukru migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
beza:
4 białka
szczypta soli
1 szkl. cukru
1 łyżka cukru migdałowego
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
ponadto:
700 g śliwek
Przygotować blaszkę (ja użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Jedną częścią ciasta wylepić dno,nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w temp. 180*C
Na podpieczony spód ułożyć połówki śliwek i przygotować bezę.
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier. Ubijać aż piana stanie się gęsta i błyszcząca po czym dodać mączkę. Ubitą pianę wyłożyć na śliwki i na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudzić i polukrować.
Oj tak, coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuń