Marchewkowe babeczki z migdałami

Jesienną porą czas na marchewkowe wypieki. Marchewka i migdały to doskonałe połączenie,babeczki są delikatne,lekko wilgotne w środku i smakują wybornie.








 2 szkl. mąki tortowej

3/4 szkl. cukru trzcinowego

1/2 szkl. zmielonych migdałów

4 jajka

1 łyżka cukru migdałowego

1 szkl. oleju rzepakowego

  2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szklanka startej marchewki
szczypta soli
ponadto:
100 g białej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki
siekane migdały
Jajka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach  do wypieku babeczek ,napełnić je do 3/4 wysokości,wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 190 stopni.Wystudzić na kratce.
  Czekoladę połamać,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polać babeczki i posypać siekanymi migdałami.












Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty