Marchewkowe babeczki z migdałami
Jesienną porą czas na marchewkowe wypieki. Marchewka i migdały to doskonałe połączenie,babeczki są delikatne,lekko wilgotne w środku i smakują wybornie.
2 szkl. mąki tortowej
3/4 szkl. cukru trzcinowego
1/2 szkl. zmielonych migdałów
4 jajka
1 łyżka cukru migdałowego
1 szkl. oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka startej marchewki
szczypta soli
szczypta soli
ponadto:
100 g białej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki
siekane migdały
Jajka
utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na
puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę
soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać
startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki do muffinek
umieścić w specjalnych formach do wypieku babeczek ,napełnić je do
3/4 wysokości,wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temp. 190
stopni.Wystudzić na kratce.
Czekoladę połamać,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polać babeczki i posypać siekanymi migdałami.
Czekoladę połamać,dodać śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polać babeczki i posypać siekanymi migdałami.
marchewka, migdały i biała czekolada. Czy to już pełnia szczęścia? :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie tak:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń