Łosoś w cieście francuskim
Smaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie.
W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru.
Ser feta pokroić na paski.
Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki.
Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
Przekąska smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno.
1 op ciasta francuskiego
250 g filetu z łososia
100 g sera feta
100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska
1 jajko (do posmarowania)
2 łyżki ziaren sezamu
Filet
z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i
pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić
rybę na spore kawałki.W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru.
Ser feta pokroić na paski.
Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki.
Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
Przekąska smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno.
świetne :) można zabrać na piknik czy do pracy :)
OdpowiedzUsuń