Pistacjowy łosoś z salsą z mango i awokado

Łosoś w chrupiącej panierce z pistacji podany z słodko-pikantną salsą z mango i awokado.
Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski www.olejkonwenanse.pl









 300 g filetu z łososia
pieprz cytrynowy
sól
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g pistacji
1 jajko
4 łyżki oleju Wielkopolskiego rzepakowego
salsa:
1 mango
1 awokado
1 papryczka chili
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżeczka oleju Wielkopolskiego rzepakowego
 sok z 1/2 limonki


 Łososia podzielić na dwie porcje,skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem cytrynowym i solą,odstawić na pół godziny do lodówki.

Awokado i mango obrać ,wyjąć pestki i pokroić w małą kostkę. Awokado od razu skropić sokiem z limonki by nie ściemniało. Cebulkę i papryczkę chili drobno posiekać, Wymieszać razem składniki,wycisnąć resztę soku z limonki,dodać łyżeczkę oleju i posiekaną kolendrę.

Pistacje posiekać,jajko roztrzepać na talerzu. Kawałki łososia maczać w jajku,obtoczyć z każdej strony w pistacjach i smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z obu stron. Usmażonego osączyć na ręczniku papierowym.

 Na talerzu ułożyć łososia i salsę,od razu podawać. Smacznego!








#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Komentarze

Popularne posty