Ciasto prince polo

Przedstawiam kolejne smaczne i efektowne ciasto,które doskonale pasuje na świąteczny stół.



kakaowy biszkopt: 
4 jajka
2/3 szklanki cukru  
2/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
3 łyżki kakao
szczypta soli

beza:
5 białek  
1/2 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych
3/4 szklanki wiórków kokosowych 
75 g prince polo classic
szczypta soli


krem:
2 szklanki mleka  
5 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej  
200 g masła
3 łyżki cukru  
100 g gorzkiej czekolady
75 g prince polo classic

polewa:
 50 g masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka


 Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż na dwa placki.

Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane drobno posiekane, wiórki kokosowe i pokrojone prince polo. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy do wystygnięcia.
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem, a w 2 szklance mleka miksujemy żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Na gotujące się mleko wylewamy masę jajeczną. Gotujemy, aż powstanie budyń i cały czas mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek.
Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. 










Komentarze

  1. Wygląda wyśmienicie. Zabieram przepis , będzie na nowy rok. Życzę wszystkiego smacznego w nowym roku

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty