Bułeczki z makiem

Przy okazji robienia walentynkowych bułeczek z lubczykiem zrobiłam także z bułeczki w kształcie serduszek z makiem. Jedne i drugie wyszły smaczne i chrupiące.




500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
mak do posypania bułek


Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki,sól i olej.Wyrobić ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałeczki i utworzyć z nich serca. Bułeczki,ułożyć na blaszce, każdą posmarować drobiną wody i posypać makiem. Piec 25 minut w temp. 190 stopni.

 









Komentarze

Popularne posty