Pieczeń z papryką

Wyborna pieczeń z mielonego mięsa z dodatkiem papryki. Doskonale nadaje się nie tylko do obłożenia kanapek ale również może znaleźć się na świątecznym stole.







75 dag mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryka czerwona i zielona
2 jajka
2 łyżki bułki tartej

 przyprawy:
sól
pieprz
mielona papryka
tymianek
rozmaryn
ponadto:
1 łyżka oleju do posmarowania pieczeni

Cebulę drobno poszatkować i usmażyć na maśle na złoty kolor . Papryki pokroić w paski i przelać wrzątkiem.
 Do mięsa wbić jajka,dodać cebulę,przyprawy,bułkę tartą, dokładnie wyrobić. 
Formę do pieczenia wysmarować,włożyć porcję mięsa i ułożyć po długości paski papryki. Czynność tę powtarzać aż do wyczerpania składników. 
Wierzch posmarować olejem,piec w temp. 180 stopni około godziny. Wystudzić i podawać pieczeń na zimno pokrojoną w plastry.


Komentarze

Popularne posty