Serduszka ptysiowe z nadzieniem śmietanowo-malinowym
Lubię zaskakiwać domowników czymś nowym i efektownym dlatego na tegoroczne Walentynki wymyśliłam sobie ptysie w kształcie serduszek.
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać średniej wielości serca na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem,połączyć z musem malinowym. Masę przełożyć do rękawa,udekorować ptysie,nakryć odkrojonymi wieczkami,oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać.
ciasto:
250 ml wody
125 g masła
1 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
4 jajka
krem:
500 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki musu z malin ( domowej roboty)
ponadto:
cukier puder do oprószenia
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać średniej wielości serca na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem,połączyć z musem malinowym. Masę przełożyć do rękawa,udekorować ptysie,nakryć odkrojonymi wieczkami,oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać.
ale urocze :)
OdpowiedzUsuńProste a zarazem efektowne :)
OdpowiedzUsuń