Strogonow wg Elki

Klasyczny strogonow robi się z wołowiny a w internecie można znaleźć różne przepisy dotyczące tego dania. Ja stworzyłam własną jego wersję.
Strogonow podałam w garnku Frico który otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym Tarka i Miarka. Garnek o poj. 2,25 l,marmurkowy ze szklaną pokrywką. Bardzo praktyczny i elegancki więc można go śmiało postawić na stole i serwować potrawę.














 1 kg chudej szynki wieprzowej
500 g pieczarek
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
4 ogórki kiszone
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki mąki pszennej
sól
świeżo mielony pieprz
mielona słodka  papryka
pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki masła 
2-3 łyżki oleju
500 ml bulionu drobiowego (ew.wody)

Szynkę pokroić w nieduże cienkie paski,oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę zeszklić na maśle,dodać posiekany czosnek i pieczarki pokrojone w talarki. Smażyć wszystko razem przez chwilę po czym oprószyć mąką,wymieszać i przyrumienić.
Zawartość patelni zalać bulionem,dodać koncentrat i musztardę,zagotować. Do garnka z mięsem wlać zawartość patelni,dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w talarki ogórki kiszone.
Doprawić do smaku solą,pieprzem i mieloną papryką. Całość gotować na małym ogniu do chwili aż mięso i papryka będą miękkie. Na koniec wymieszać ze śmietaną i posypać posiekaną natką pietruszki. 
Spożywać na ciepło z ulubionym pieczywem.









Komentarze

Popularne posty