Bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
Rewelacyjnie pyszne bułeczki,obłędnie pachną podczas pieczenia i błyskawicznie znikają jeszcze ciepłe. Doskonale smakują z grillowanym mięsem lub jako dodatek do zupy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę,następnie spłaszczamy i lepimy podłużną bułeczkę.Układamy łączeniem do blachy. Bułeczki przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie.
Czosnek przeciskamy przez praskę,pietruszkę siekamy i dodajemy do masła.Wszystkie składniki rozcieramy na gładką masę.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ostrym nożem robimy ukośne nacięcia na bułeczkach. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem.
Pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut.
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
20g drożdży świeżych
260 g ciepłego mleka
30 g roztopionego masła
nadzienie:
60 g miękkiego masła
5 ząbków czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
ponadto:
1 jajko do posmarowania
Mąkę przesiewamy do miski,robimy dołek, wrzucamy rozkruszone drożdże,odrobinę ciepłego mleka i cukier. Delikatnie mieszamy
składniki w dołku i odstawiamy na około 10 minut,aż drożdże zaczną
pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do
podwojenia objętości ciasta.1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
20g drożdży świeżych
260 g ciepłego mleka
30 g roztopionego masła
nadzienie:
60 g miękkiego masła
5 ząbków czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
ponadto:
1 jajko do posmarowania
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę,następnie spłaszczamy i lepimy podłużną bułeczkę.Układamy łączeniem do blachy. Bułeczki przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie.
Czosnek przeciskamy przez praskę,pietruszkę siekamy i dodajemy do masła.Wszystkie składniki rozcieramy na gładką masę.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ostrym nożem robimy ukośne nacięcia na bułeczkach. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem.
Pieczemy w temperaturze 180*C około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.