Błękitne ciasto z borówkami
Bardzo smaczne i efektowne ciasto z borówkami.
Białka razem z
żółtkami i cukrem ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z mąkami i
proszkiem. Wylać na blachę (25/35 cm) i piec 30-35 min. w temp.180°,wystudzić.
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i pozostawić do stężenia. Pokroić w kostkę.
Pozostałe 2 galaretki przygotować w/g opisu na opakowaniu i wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody,zmiksować ze śmietaną. Do śmietany dodać pokrojoną w kostkę galaretkę,wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
Na wierzchu gęsto ułożyć borówki,zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
4 galaretki Blue Curacao Winiary
600 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżkę cukru pudru
borówki
2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i pozostawić do stężenia. Pokroić w kostkę.
Pozostałe 2 galaretki przygotować w/g opisu na opakowaniu i wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody,zmiksować ze śmietaną. Do śmietany dodać pokrojoną w kostkę galaretkę,wymieszać i wyłożyć na biszkopt.
Na wierzchu gęsto ułożyć borówki,zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.